30 mars, 2010

Elefantridning och mangroveträsk...

Igår var vi och åkte elefant. Vi fick sitta på en bänk på elefantens rygg, och en liten trevlig thailändare satt på nacken och styrde, domderade och sjöng!

Vi fick se en örn lyfta från en trädkrona i närheten, kändes som att det bara var 20-30 m bort. Elefantkillen plockade lite gummi ur ett gummiträd, visade en myrstack som fanns uppe i trädet och tog oss till en utsiktsplats där vi såg vida omkring från elefantryggen.

Men det mesta av turen var ganska händelselös, det balla var mest att faktiskt sitta på en elefant och åka med.

Sedan blev det longtailbåt i mangroveträsken. Vi åkte först till ett ställe där det fanns en massa norrmän som klättrade i träden och vi matade dem med bananer.

Sedan blev det en ganska lång tur runt i träsken, vi tror att båtföraren såg en krokis när han pekade och sa "look" men vi vet inte säkert och vi frågade inte närmare, eftersom vi ändå inte sett något.

Det finns gott om örn här på Koh Lanta, den saken är i alla fall säker; man ser dem överallt, t.o.m. på våran strand (Klong Dao Beach).

Nå, idag har vi bara badat, shoppat och läst böcker.

Det har regnat på eftermiddagarna de senaste dagarna, rejäla regnskurar, men det gör inte så mycket för man pallar inte en heldag i solen i alla fall.

27 mars, 2010

Snorkleri m.m.

Igår var vi på snorklingstur och simmade in i en grotta som ledde till en strand som var minst sagt otillgänglig... det påstods att de som upptäckt stranden klättrat ner till den uppifrån men om det är sant var det sannerligen inget enkelt jobb att ta sig ner typ 50 m för tvärbranta klippväggar.

Det var nog ett äventyr i sig för dem som hittade stället att ta sig i land på ön; branta klippor ner mot havet runt om, och vi snackar lodrätt ned.

Snorklingen var såklart kanonbra med massor med fina fiskar.

Nu ska vi till skräddaren, förhoppningsvis är mina linneskjortor klara och Ingrid ska nog passa till sin klänning en andra gång.

24 mars, 2010

Ytterligare en (inte så) händelserik dag

Igår var vi till huvudbyn Saladan och gick i affärer och så.

Idag har vi legat på stranden och varit hos skräddaren och passat till kläderna vi har beställt.

Vi har också avnjutit vad som påstods vara "Thailands nationalrätt", det var kanongott, och en kryddstark sallad som min kollega Kent rekommenderade. Inte fullt så oskuldsfull som den såg ut att vara.

Ja ja svetten rinner och det är väl dags att dra sig tillbaka till rummet snart...

21 mars, 2010

Brända tomtar...

Vi brände oss lite i solen igår så vi får hålla oss under tak och inomhus idag. Trist men man får se det som en investering i resterande tid.

Som tur är har vi goda böcker med oss och man kan ju alltid sitta och surfa...

Så vi hoppas att vår hudrodnad och -sveda ska ha avtagit tills i morgon. I morgon kanske det blir att åka till "stan" (det kommer nog att visa sig tydligt att det är ett relativt begrepp det där med "stad").

Vi har kommit på att långärmade skjortor kan vara hårdvaluta när solen skiner...

(Gissa om det är småjobbigt att skriva åäö med Thailändskt tangentbord?)

20 mars, 2010

En lat dag till...

Idag har vi bara bränt oss i skuggan och fått oss lite massage.

Ingrid tog en solbrännekur med Aloe Vera-inpackning och massage, jag fick en traditionell thaimassage. Så nu känner vi oss som nya människor.

Har toppat det hela med en delikat middag. Hujeda mig.

19 mars, 2010

Mångubben ler...

...ovanför den Indiska Oceanen, Singhan är kall och vi har så stora problem.

Solfaktor 30 eller 50 i ansiktet?
Vilken drink ska vi välja?
Vad ska vi äta?
Hur mycket är 760 baht i svenska kronor?

Stackars oss... 30 grader varmt är det också, både i luft och vatten. På dagen 35 grader i luften.

Att man ska behöva ha det så här...

18 mars, 2010

Framme till slut!

Nu har vi så äntligen kommit fram till hotellet, väntar på att få komma till vårt rum... trötta som attan...

17 mars, 2010

På väg...

Semesterns första öl rinner nerför strupen... Planet går om typ 2 timmar. Två timmar på Arlanda. Sedan 11 på planet. Sedan... 30-35 grader + och solsken!


- Posted using BlogPress from my iPhone

24 februari, 2010

Observation

Såg just den klassiska scenen i Crocodile Dundee, där han får kossan att lägga sig på vägen ni vet.

Det är bara en liten detalj som stör mig, och det är inte mumbo-jumbot med att han skulle kunna lägga omkull kossan, utan...

Varför la han omkull den? Den stod i vägen. Ok.

Och vad hade vi för status när han var klar?

Kossan ligger ner i stället för att stå upp men är fortfarande i vägen.

22 februari, 2010

Ny blogg: Ursinnig

Fr.o.m. nu kan man följa mina politiska tankar och idéer på min nya blogg Ursinnig (http://ursinnig.janssons.org).

Bilder på Dingo och annat dravel kommer du att även fortsättningsvis hitta här.

Varning för Google Buzz

Jag hade Google Buzz aktiverat i min Gmail och det blev otroligt segt att använda Gmail.

Det gick knappt att skriva mail överhuvud taget.

När jag avaktiverade Google Buzz lossnade det och nu funkar Gmail normalt igen.

Då fick man en massa frågor "men hallå ska du verkligen inaktivera Buzz, då måste vi ta bort din profil också bla bla". JA. Kollade av nyfikenhet vad min "profil" var för något. Det visade sig att man kunde fylla i en massa personlig information om sig själv där. Tack så mycket Google men det förtroendet åtnjuter ni INTE från min sida.

Nej jag tycker inte att det här är politik, mer ett tips man kan ge till goda vänner. Håll till godo ;-)=

21 februari, 2010

Upphovsrättens historia

Finns beskriven i en serie i två delar:
Del 1 
Del 2

Sedan kan man fråga sig i hur stor utsträckning dagens upphovsrätt präglas av sina grunder, men några saker står klara:
  • Den gagnar inte i första hand kreatörerna, utan mellanhänderna.
  • Det är inte i första hand kreatörerna som driver fram repressiva lagar och orimliga straff, utan mellanhänderna.
  • Dessa mellanhänder river nu ner grundvalarna för vår demokrati (i ärlighetens namn får de god hjälp av terroristskräcken och somliga politikers allmänna tendens att strunta i all rim och reson i sin jakt på brottslingar)
Den enda rimliga slutsats en civiliserad person torde kunna dra av detta är att vi behöver revidera lagstiftningen och låta upphovsrättsindustrin gå sin välförtjänta död till mötes.

Visst är "The Patriot Act" underbar?

Den ger t.ex. NSA rätten att förfölja folk världen över, trots att de egentligen är en nationell myndighet för USA. (Som motsvaras av FRA i Sverige (myndigheten alltså, inte lagen))

Och detta blir lite extra mysigt i och med att både Microsoft och Google förmodligen samarbetar med dem.

Är det inte härligt att veta att även om vi får bukt med vår lokale Storebror så finns det en större Storebror därute, som älskar oss!

Tillägg: boten för just den här sjukan är öppen mjukvara: vad MS beträffar är det rätt enkelt att använda Linux i stället, vad Google beträffar finns det tyvärr inget fritt alternativ vad jag vet. Om någon annan känner till fria alternativ till Googles tjänster, tala gärna om det i en kommentar.

20 februari, 2010

Dagens hänvisningar

Emil Isberg ger dig chansen att döda dina fördomar mot Piratpartiet och våra frågor, mycket bra sammanfattning med många bra länkar.

MyNetopia har idag sjunkit till rena lögner och fördomar som jag inte orkar bemöta här, men läs för all del Anna Trobergs och Full Mental Straightjackets slakt av eländet. Att de inte kan göra sig besväret att försöka ta reda på några av de mest grundläggande fakta i målet innan de skrider till verket.

Calandrella skriver bra om FRA-lagen, som faktiskt anmälts till Europadomstolen av Centrum för rättvisa.

Varför är det inte bra att myndigheter har tillgång till allsköns data om oss? För att datat används, och inte alltid i legitima syften.

Samlar man in data som ska kunna användas mot oss, kommer datat också att användas mot oss. På samma sätt som med vapen; ju fler handeldvapen som finns i omlopp, desto mer skjuts det. Så enkelt är det faktiskt.

Förre Åkersbergabon David Beukelmann får på skallen av Oscar Swartz. Jag har inte läst inlägget så noga själv men jag misstänker att David som gammal narkotikapolis såg annat än bara love, peace and understanding. Men hur som haver så påstås det att den här händelsen brukar avlöpa utan bråk. Det är i sig ganska häftigt tycker jag. Om det nu är sant.

Dingo dragare underhåller...

Idag fick Dingo dra pulkan igen, den här gången la vi i en ryggsäck med några vattenfyllda termosar så han fick 6 kg extra att släpa på.

Han har inte förstått  det där med skacklarna riktigt än, vilka begränsningar det innebär för honom. Vid något tillfälle gick han åt fel håll och vred sig när han skulle vända så selen trasslade till sig lite.

Då fick husse trassla upp. Men sedan kom dagens höjdare, i dubbel bemärkelse. Fasiken att vi inte hade kameran då.

Hunden hoppar upp på en, som tur var, liten sten (en halvmeter hög) med skacklar och allt. Pulkan slår i stenen nere på marken och det tar stopp. Där sitter hunden på stenen och fattar nada och nedanför står pulkan och hunden kommer ingen vart. Matte fick komma till undsättning när vi skrattat klart.

Som sagt, synd att vi inte hade kameran...

Nu tror jag det får duga

Som ni kanske märkt så finns det ingen "Läs mer"-tjossan i den nya versionen av bloggen.

Den kommer inte att komma tillbaka. Bilderna syns numera direkt. Men alla jag känner har väl bredband nu så det är väl inte någon större poäng med att skona läsaren från bilder längre.

Nu när jag tänker på det var det ju ganska töntigt med tanke på att jag hade en Dilbert-widget där.

Jag tror inte att Dilbert kommer tillbaka heller. Gillar du Dilbert kan du alltid gå hit och bokmärka sajten. Annars finns ju alltid AltaVista :-)=

19 februari, 2010

Har lite jobb kvar...

Har fått med mig nästan hela bloggen till det här nya stället, det är bara bilderna som inte hängde med... jag får fixa bilderna när jag orkar och får tid, nu är det nattinatti.

Tekniska problem åtgärdade...

Jag har tyvärr haft en del tekniska problem på grund av att blogger, tjänsten jag använder, håller på att fasa ut den publiceringsmetod jag använt tills idag.

Så igår eftermiddag slutade publiceringen bara fungera rätt vad det var.

Mycket frustrerande men löst nu.

Så jag kanske passar på och fräscha upp designen lite, vem vet?


18 februari, 2010

Netopia? Myopia!

netopia sprider upphovsrättsindustrin numera desinformation om nätet, samhället, osv.

Idag har Martin Gelin, som tydligen arbetar som "nya medier-ansvarig för den rödgröna valkampanjen", skrivit en artikel i något de kallar "torsdagskrönikan".

Den är mycket intelligent skriven men inte riktigt klok. Läs Anna Trobergs replik också.

Läs gärna lite annat skräp på netopia också (och replikerna av Anna Troberg och Full Mental Straightjacket), så får du kanske igång adrenalinet.

Men jag vill återgå till Martin Gelin. Hans jobb är alltså att skapa positiva attityder till S, V och MP. Som du kanske vet har V och MP sålt ut sig till S nyligen i fråga om datalagringsdirektivet (se nedan för mer info om själva direktivet, här kan du läsa mer sveket från V och MP, artikeln länkar vidare till flera bra artiklar i ämnet).

Det finns alltså numera bara ett parti (piratpartiet) i Sverige som vill stoppa datalagringsdirektivet.

Och då försöker alltså Martin Gelin misstänkliggöra de som kritiserar de rödgröna för deras iver att delta i korståget mot demokratin.

Vi utmålas som "pigga bloggare med snärtiga diagramverktyg och en outtröttlig lust att konstruera samnband som liknar en konspiration". (Kopierat med stavfel och allt.)

Konspiration?

Ska vi ta en titt på de lagar som upphovsrättslobbyn redan fått igenom?
Eller de lagpropositioner som våra politiker redan har lagt?

Till skillnad från konspirationsteorier är detta hårda fakta.

Våra politiker är faktiskt, ivrigt påhejade av upphovsrättslobbyn, på väg att montera ner demokratins grundvalar.

Dra ditt strå till stacken.

Rösta på Piratpartiet.



Datalagringsdirektivet innebär, om det implementeras i Sverige, att alla dina telefonsamtal, all din e-post, alla dina SMS och MMS och koordinaterna för var du befunnit dig och när (via mobiltelefonen) sparas i ett halvår - hur hederlig och oförvitlig du än är. Det strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter och EU:s dito. Arkitekten bakom detta politiska missfoster är vår förre justitieminister Thomas Bodström, och nu vill alliansregeringen inte införa direktivet före valet. Men alla riksdagspartier är alltså nu överens om att införa det efter valet.

Myopia betyder närsynthet.

15 februari, 2010

Skriv på!

Islands parlament tar i morgon ställning till ett förslag som, om det går igenom, kommer att göra Island till något av en fristat för grävande journalistik.

Gillar du idén kan du tala om det här.


Om min publika PGP-nyckel

Här bredvid finns numera en länk till min publika PGP-nyckel.

Det är en del av ett krypteringsprotokoll, PGP. När man ska använda PGP börjar man med att generera ett par nycklar, en publik och en privat.

Den publika nyckeln används till att kryptera meddelandet och den privata används till att dekryptera meddelandet.

Kryptera gärna mail du skickar till mig, av ren princip om inte annat. Du kan se det som att lägga e-posten i kuvert. (Om man inte krypterar blir det ungefär som att skicka vykort.)

(Jag uppskattar förstås om du använder min publika nyckel när du krypterar meddelandet så att jag kan läsa det sen, annars blir det lite meningslöst... ;-P=)

Vill du börja använda PGP kan du till exempel använda GPG (GNU Privacy Guard) och FireGPG (som är ett tillägg till Firefox, som kräver att man har installerat GPG separat). FireGPG stöder de vanligaste webbmailgränssnitten. Här finns andra PGP-program att ladda ner. (Och allt är fritt, dels fritt som i fritt från avgifter men framför allt fritt som i att du är fri att ladda ner, kopiera, använda och sprida vidare.)

Kryptera mera!

14 februari, 2010

Här kan ni se hur flattr funkar

Nakna sanningen har tydligen fått tag i ett beta-konto på flattr. Så det finns en liten knapp på sajten där andra som fått tag i beta-konton kan skänka en liten slant med att klicka.

Schysst idé, va?

13 februari, 2010

En bra dag i Dingos liv!

Idag började det roliga redan på morgonpromenaden, då träffade Ingrid och Dingo Anders och Diesel. Vilken fest att få leka lite med sin gamla kompis!

Sedan på dagen blev det till att dra pulka (bild finns om du klickar "Läs mer"-länken), och vi lyckades få ner en boll ur en gran som Ingrid kastat upp där tidigare i veckan.

Och så träffade vi Diesel igen på kvällen och den här gången var också "rottisen" Enzo med. Massor med lek!

En riktigt trött hund blev det på kvällen.

Det var inte lätt att ta någon bra bild när han rörde på sig, han kan bara full galopp och stillastående.

För bra för att lämnas olänkat...

HAX om razzior som polisiär metod.

12 februari, 2010

Dimma och -10...

...ger en fin frost i hundpälsen (klicka "Läs mer" nedan).


09 februari, 2010

Allt du (inte?) vill veta om Storebror

...finns samlat här. Klicka på länken nu med en gång, läs och begrunda.

07 februari, 2010

Jävla FB!

Här finns en artikel om några filmmakare som gläds åt att deras film laddats ner en masse.
Har försökt lägga upp länken på FB inte mindre än 4 gånger och varje gång ser det ut som att det har gått bra en liten stund och sedan - vips! Borta!

Något slags automatiserad censur?

Hur hanterar man minoriteter i en demokrati?

Jag har inget svar men frågan är väl värd att ställas?

05 februari, 2010

Joråsåatt...

Här finns en tänkvärd artikel med titeln "Staten, demokratin och du".


03 februari, 2010

Storfrämmande

Idag kom moster Eva på besök och hade såklart med sig några hundar. Ingrid hade lagat god middag, recept finns här... det var supergott och det var härligt att sitta och tjöta lite med sin gamla moster.

 Nu är det "läs mer"-länken därnere som gäller igen.
Från vänster, sittande: Dingo, Tonya och Jo-Jo. Liggande: Kiira.

Dagens länksamling

Mackan Andersson skriver tänkvärt om hur polisen prioriterar sin tid och sina resurser.
Sydsvenskan läser jag inte normalt men hittade en länk till den här förträffliga artikeln om socialförsäkringssystemet.
Farmor Gun vann Aftonbladets Stora Bloggpriset i kategorin "Politik och Samhälle" idag.

31 januari, 2010

Funktionshinder, då får man inga rättigheter...

Några läsvärda:
Klara Tovhult
Opassande
Fridholm.net
Thomas Tvivlaren

Carl Bildt silar mygg och sväljer kameler

Syrrans Granne
Skivad Lime
Full Mental Straightjacket
Det finns länkar till fler inlägg från dessa...

Tankar från ett frukostbord

Den här artikeln kommer att börja med svininfluensan/pandemier och sedan fortsätta med lite tankar om journalistik, makt, ansvar och tryckfrihet. Slutligen en liten extra knorr för mina piratpartivänner, den behöver ni inte läsa om ni är trötta på mitt tjöt om PP. :-)=

Det är klart att ni behöver ju faktiskt inte läsa den här artikeln över huvud taget om ni inte vill, frihet har en del rätt trevliga sidor...

Vi har haft några influensor som har skapat svarta rubriker på senare år, jag tänkte ta fågelinfluensan som exempel eftersom det är den enda jag kommer ihåg.

Det var ett stort hallå i medierna1, och sedan hände... ingenting.

Resultatet blev att folk åtminstone i min omgivning började tappa förtroendet för rapporteringen om pandemier, "de har väl nyhetstorka", "de skriver så mycket skit"...

När det så började glunkas om svininfluensan var många skeptiska länge och många (däribland jag själv) har ännu inte vaccinerat sig och har heller inga konkreta planer på att göra det.

Den verkar ha avtagit, varningarna har tonats ner och det har inte hänt så mycket. Jag förstår naturligtvis att det är tufft för de som faktiskt har förlorat nära eller kära i influensan men det är faktiskt inte så många som har dött.

I hur stor utsträckning vi har vaccinationerna att tacka för detta får vi nog aldrig veta, men dödstalen har aldrig varit särskilt höga.

Det vore intressant att se siffror på hur många offer som skördats av svininfluensan, och jämföra med genomsnittet för den årliga influensan.

Så varför envisas journalisterna med att ropa "varg"?

Låt oss börja med att titta lite närmare på svininfluensan.

Det som först och främst verkar skilja svininfluensan från andra influensor är att den verkar inte bara döda gamla och svaga. Att gamla och svaga dör kan vi känna förståelse för, det finns ju något slags logik i det. Så det känns relativt tryggt ändå så länge det bara är gamla och svaga som dör.

Men svininfluensan verkar helt slumpmässig. Detta beror förmodligen helt enkelt på att vi inte vet vad som gör skillnaden mellan att bara få lindriga symptom eller dö. Men faktum är att relativt unga och till synes i övrigt friska och starka människor har dött av denna influensa.

Detta är naturligtvis skrämmande för oss. Det vi kan kontrollera eller åtminstone förstå kan vi känna oss ganska trygga med, men det godtyckliga gör oss rädda.

Det är alltså inget konstigt med att journalisterna, när de började ställa frågor kring denna nya influensa, blev rädda för den här nya sjukdomen, särskilt som de fick veta att man befarade en pandemi, vilket gjorde svininfluensan till ett hot mot dem själva och deras nära och kära.

De borde kanske ha hejdat sig och tänkt efter. Men det gjorde de inte.

De skrev sina artiklar, förberedde/spelade in sina reportage.

Här finns en mekanism till; i gammelmedia finns i allmänhet en chefredaktör/ansvarig utgivare vars arbete är att moderera nyhetsflödet. Ett slags censor kan man kanske säga om man vill spetsa till det.

Där om inte tidigare kan man tycka att någon borde ha dragit i bromsen.

Vad skulle de ha gjort, då? Hur skulle de ha dragit i bromsen?

Vad det handlar om är att formulera/vinkla sina artiklar/reportage på ett sådant sätt att folk inte skräms upp i onödan.

Tyvärr är rädda människor mer benägna att följa nyhetsrapporteringen än trygga människor. Vilket innebär att mer skrämmande rubriker/artiklar/reportage ökar lösnummerförsäljningen/lyssnar- eller tittarsiffrorna.

"Den tredje statsmakten" har verklig makt. I min lilla föreställningsvärld tycker jag att makt ska åtföljas av ansvar. (Som de säger i alvedonreklamen: "är man stor måste man vara snäll".)

Tyvärr ser jag inte mycket ansvar i gammelmedia. Vinst går först. Vilket till viss del också kan vara förståeligt om de har svårt att få lönsamhet.

Kanske måste våra journalister lära sig att acceptera att journalistyrket är på väg till samma nisch som t.ex. bibliotekarier och arkeologer: yrken som kräver hög utbildning men som ger låg eller ingen inkomst. I så fall kommer urvalet av vilka som läser till journalister att se annorlunda ut i framtiden. På gott och ont.

Hur ska då gammelmedia ta ansvar? Det är ganska enkelt. Förutom att inte skriva så att folk blir onödigt rädda, låt bli att hänga ut privatpersoner som inte har relevans för artikeln/reportaget osv. osv.

Ett ansvar som vi i blogosfären också bör försöka ta.

Jag är såklart för tryckfrihet och yttrandefrihet. Men det är i min lilla värld med frihet som med makt: det ska åtföljas av ansvar. Det är t.ex. när våra direktörer och styrelseproffs utnyttjar friheten men inte tar ansvaret vi blir arga.

Så till sist ett litet tips till mina partivänner: vi blir ständigt anklagade för att skrika "varg", och det kommer inte att sluta i närtid. Om våra antagonister lyckas få spridning för bilden att vi skriker "varg" har vi ingen trovärdighet. Därför tror jag att det är viktigt att:
  1. Vi faktiskt försöker låta bli att just skrika "varg" genom att skriva balanserade artiklar (jag tycker det verkar som att de populäraste piratbloggarna är de, vars skribenter producerar de mest balanserade artiklarna)
  2. Att vi bemöter anklagelser med fakta (det är vi också ganska bra på tycker jag, men vi kan bli ännu bättre)
Nu ska vi inte slappna av bara för att vi har jättebra bloggare (några ex. Opassande, Anna Troberg, Thomas Tvivlaren, Farmorgun, Klara Tovhult. Hoppsan, fyra damer och en herre ;-)=. De länkar också vidare till andra bra bloggar) utan vi vill ha fler, fler, fler bra, balanserade, kloka, empatiska och trevliga bloggare.


1 Åtminstone gammelmedierna, jag har först den senaste månaden börjat följa bloggar, twitter och har inte använt FB mer än några månader.

30 januari, 2010

Dingo Dragare

Idag testade vi att låta Dingo dra pulka. Vi fick den av moster Eva farsan när vi skaffade Ixxa, men det har inte blitt av att prova den förrän nu.

Edit: sorry far jag har så jäkla dåligt minne, det är tur att min kära hustru har bättre.

Klicka på "Läs mer" om du inte ser bilderna.

Vad fasiken pysslar du med, husse?


Du det går lite trögt att skutta omkring i djupsnön...


Det var bättre! Nu jäklar!


29 januari, 2010

Vad gör våra politiker för oss egentligen?

Läs Rick Falkvinges replik i SvD om Bildts hyckel, det är inga nyheter för mig men kanske för dig...

Artikeln handlar (som du kanske anar) inte bara om Bildts hyckleri, utan om hela problematiken med de etablerade partiernas oförmåga att förstå vad internet är och vad som ska till för att skydda våra medborgerliga rättigheter.

27 januari, 2010

Thomas Tvivlaren rockar!

Här kan du läsa en oerhört läsvärd artikel om nördkultur, onördkultur och orättvisor. Må de orättfärdiga ruttna i helvetet...

10 januari, 2010

Om upphovsrätt

Det är en liten detalj när det gäller upphovsrätten som jag tycker lyser med sin frånvaro i alla inlägg i debatten jag läst hittills.

Det gäller de moraliska aspekterna, som jag varit inne på förut.

Det upphovsrättslobbyn vill försvara är rätten att tjäna pengar utan att arbeta för dem.

En artist skriver en låt, ett skivbolag skaffar copyright på den och lutar sig sedan tillbaka och väntar på klirr i kassan.

Jag har inget emot att en musiker tjänar pengar på faktiskt arbete, som t.ex. att spela live i något sammanhang.

Men att tjäna pengar på tidigare utfört arbete är ju helt bisarrt.

Vad skulle du t.ex. tycka om du upptäckte att du har en vattenläcka, du ringer rörmokarn och han kommer dit och ger ett kostnadsförslag.

Han säger: "Jag tar 1000:- nu och de kommande 70 åren vill jag ha 10 öre för varje liter vatten som flödar igenom det här röret".

Då skulle i vart fall undertecknad vända sig till någon annan rörmokare.

En annan sak som ofta omnämns men som jag bara känner att jag måste kommentera när jag ändå är igång: det är inte sant att royalties skulle vara någon väsentlig del av en relativt okänd artists inkomster.

Jättestora artister som Madonna, U2 och, före hans död, Michael Jackson, som har sålt massor med skivor årligen i decennier, och spelas på radiostationer världen över år ut och år in, de tjänar nog stora pengar på royalties.

Men en förmåga som är "världskänd" inom sin genre och sitt geografiska närområde tjänar nog mindre på royalties under ett år, än han/hon får in på en spelning.

Sanningen är att upphovsrätten i första hand gagnar skivbolagen. Och de behövs faktiskt inte längre.

Skrota upphovsrätten, skivbolagens dagar är ändå räknade.

Om du är en musiker som vill publicera egen musik, kan en Creative Commons-licens vara ett bra sätt att skydda sig mot ondska så länge upphovsrätten finns kvar.

02 januari, 2010

Vinterbilder

Idag var vädret kanon och ljuset var jättefint. Det var -10 °C och knarrade gott under fötterna. Vi mötte några "islänningar" med ryttare.

(Klicka "Läs mer")


 Se hur allt går i rött och hur fint det blir mot pälsen...




Klicka på den här bilden och se den i full storlek så får du se hur solen lyser genom grenarna och det blir alldeles rött och fint...

 Se på lille gråskägg ;-)=