15 februari, 2010

Om min publika PGP-nyckel

Här bredvid finns numera en länk till min publika PGP-nyckel.

Det är en del av ett krypteringsprotokoll, PGP. När man ska använda PGP börjar man med att generera ett par nycklar, en publik och en privat.

Den publika nyckeln används till att kryptera meddelandet och den privata används till att dekryptera meddelandet.

Kryptera gärna mail du skickar till mig, av ren princip om inte annat. Du kan se det som att lägga e-posten i kuvert. (Om man inte krypterar blir det ungefär som att skicka vykort.)

(Jag uppskattar förstås om du använder min publika nyckel när du krypterar meddelandet så att jag kan läsa det sen, annars blir det lite meningslöst... ;-P=)

Vill du börja använda PGP kan du till exempel använda GPG (GNU Privacy Guard) och FireGPG (som är ett tillägg till Firefox, som kräver att man har installerat GPG separat). FireGPG stöder de vanligaste webbmailgränssnitten. Här finns andra PGP-program att ladda ner. (Och allt är fritt, dels fritt som i fritt från avgifter men framför allt fritt som i att du är fri att ladda ner, kopiera, använda och sprida vidare.)

Kryptera mera!

Inga kommentarer: