18 februari, 2010

Netopia? Myopia!

netopia sprider upphovsrättsindustrin numera desinformation om nätet, samhället, osv.

Idag har Martin Gelin, som tydligen arbetar som "nya medier-ansvarig för den rödgröna valkampanjen", skrivit en artikel i något de kallar "torsdagskrönikan".

Den är mycket intelligent skriven men inte riktigt klok. Läs Anna Trobergs replik också.

Läs gärna lite annat skräp på netopia också (och replikerna av Anna Troberg och Full Mental Straightjacket), så får du kanske igång adrenalinet.

Men jag vill återgå till Martin Gelin. Hans jobb är alltså att skapa positiva attityder till S, V och MP. Som du kanske vet har V och MP sålt ut sig till S nyligen i fråga om datalagringsdirektivet (se nedan för mer info om själva direktivet, här kan du läsa mer sveket från V och MP, artikeln länkar vidare till flera bra artiklar i ämnet).

Det finns alltså numera bara ett parti (piratpartiet) i Sverige som vill stoppa datalagringsdirektivet.

Och då försöker alltså Martin Gelin misstänkliggöra de som kritiserar de rödgröna för deras iver att delta i korståget mot demokratin.

Vi utmålas som "pigga bloggare med snärtiga diagramverktyg och en outtröttlig lust att konstruera samnband som liknar en konspiration". (Kopierat med stavfel och allt.)

Konspiration?

Ska vi ta en titt på de lagar som upphovsrättslobbyn redan fått igenom?
Eller de lagpropositioner som våra politiker redan har lagt?

Till skillnad från konspirationsteorier är detta hårda fakta.

Våra politiker är faktiskt, ivrigt påhejade av upphovsrättslobbyn, på väg att montera ner demokratins grundvalar.

Dra ditt strå till stacken.

Rösta på Piratpartiet.Datalagringsdirektivet innebär, om det implementeras i Sverige, att alla dina telefonsamtal, all din e-post, alla dina SMS och MMS och koordinaterna för var du befunnit dig och när (via mobiltelefonen) sparas i ett halvår - hur hederlig och oförvitlig du än är. Det strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter och EU:s dito. Arkitekten bakom detta politiska missfoster är vår förre justitieminister Thomas Bodström, och nu vill alliansregeringen inte införa direktivet före valet. Men alla riksdagspartier är alltså nu överens om att införa det efter valet.

Myopia betyder närsynthet.

3 kommentarer:

Martin Gelin sa...

Min krönika har ingenting att göra med datalagringsdebatten i svensk politik. Idén är flera månader gammal (Lessigs artikel skrevs i oktober), och aktualiserades av ett oerhört uppmärksammat högstadomstolsbeslut i USA i januari (då jag skrev krönikan) som gör det möjligt för företag att obegränsat finansiera valkampanjer.

Om du vore det minsta intresserad av lobbyisternas inflytande över politiska beslut borde du känna till detta domstolsbeslut: Citizens United vs FEC (googla det, vetja).

Lawrence Lessig för en tapper kamp för att motverka detta beslut.

Jag delar Lessigs åsikt att denna kamp måste bli mer effektiv än den är i dag.

Vad som gör dig så ursinning förstår jag således inte riktigt.

Googles utvecklare är idioter sa...

@Martin:
Jag förstår att din krönika inte är direkt relaterad till datalagringsdebatten. Varför påpekar du det?

Vad beträffar Lessig/transparensen tycker jag som sagt att andra har belyst de delarna på ett bra sätt, jag har inget behov av att upprepa deras bedrifter.

När det gäller det jag faktiskt ägnar egen möda åt att kritisera kan jag inte se att du bemöter det i din kommentar.

"Ursinnig"? Ja jag har nog en hårdare ton än de flesta bloggare, men jag lovar, ursinnet är en bit bort.

Men eftersom du uppfattade det så och jag faktiskt behöver bli rätt grinig innan jag börjar skriva kanske jag skulle starta en ny blogg och kalla den "Ursinnig", varför inte?

Ta nu inte det här personligt bara för att jag låter arg/sur/"ursinnig". Det är din artikel jag är kritisk mot, och jag kan faktiskt hålla isär vissa saker åtminstone.

Anonym sa...

maste kolla:)