09 mars, 2014

Recension: Homeland

Homeland är Cory Doctorows uppföljare till Little Brother, som börjar med att någon spränger en bomb som förstör en viktig broförbindelse i San Fransisco, vilket får USAs myndigheter att gå bananer och införa en polisstat på plats.

Little Brother, som jag recenserat här, handlar om Marcus Yallow som arresteras för att råkar finnas på fel plats vid fel tillfälle och hur han sedan för en ojämn kamp mot en överhet som har fått alldeles för fria händer.

Det är en skrämmande och fascinerande bok som handlar mycket om vad som kan gå snett i ett samhälle om man inte ser upp med sina egna säkerhetstjänster, och om hur världen ser ut idag ur ett teknologiskt perspektiv.

Jag vill alltså inte kalla vare sig Little Brother eller Homeland för Science Fiction, även om de för en onörd kan verka lite så. Men all teknik som beskrivs i böckerna finns på riktigt.

Nå, i Homeland sitter Marcus på information som någon ber honom att läcka till pressen. Han är rädd för att göra det, och mäktiga krafter försöker hindra honom. Det beskrivs lite hur han försöker skapa något som liknar Wikileaks, och några nördhjältar från verkligheten gör en slags "cameo" i boken.

Båda böckerna är ganska nördiga men jag tror att de är skrivna på ett sätt som även icke-nördar kan förstå och ha behållning av.

De är välskrivna och innehåller inte bara tekniskt nörderi utan även matnörderi, rollspelsnörderi och lite kärlek och vänskap, antagonism och fandom. Det är både bildande och underhållande läsning.

Rekommenderas varmt!

Du hittar mer information om Cory Doctorow och hans böcker här.

Inga kommentarer: