28 september, 2012

Den översvämmade hjärnan

Jag har just läst en fantastisk bok.

Den heter "Den översvämmade hjärnan" och är skriven av Torkel Klingberg.

Klingberg är (eller var åtminstone) professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Nu börjar du nog känna dig lite förvirrad. Jag skrev att jag har läst en fantastisk bok, och att författaren är en mossig professor på KI?

Men där bedrar du dig. Han är inte det minsta mossig, och hans bok är fantastiskt välskriven. Den är pedagogisk och underhållande, och kan med fördel läsas av vem som helst som kan läsa.

Ändå tar den upp ganska tunga vetenskapliga resonemang, men... ja, antingen har Klingberg tagit lärdom av sina studier, eller så är han bara en naturbegåvning när det gäller att skriva begripligt.

Vad handlar den om, då?

Jo, att hjärnan faktiskt påverkas – rent fysiskt – av alla intryck vi får. Det innebär bland annat, att när du läst denna bloggpost, är du rent fysiskt en annan människa än du var när du började läsa den. Och inte för att bloggposten skulle vara särskilt djupsinnig, utan för att det bara är så. Nu har jag nästan citerat Klingberg.

Men detta har intressanta implikationer, för begreppet intelligens, för ADHD, för möjligheten att faktiskt träna sin hjärna. För hela mänskligheten, faktiskt.

Har du t.ex. hört talas om Flynneffekten? Vi bör kanske ompröva det gamla mantrat "ung och dum". Jag skulle inte ha känt till denna effekt om det inte vore för att Klingberg skrivit om den.

Så. Nu återstår nog egentligen bara en sak. Att å det varmaste rekommendera denna utmärkta bok för läsning.

Inga kommentarer: