01 maj, 2009

Halli, hallå!

Förra helgen gick vi en tretimmars (inklusive rast & fika) från Domarudden längs Roslagsleden mot Vallentuna. Därifrån kommer bilderna.

I förrgår blev jag sjuk (Feber och förkyld, kan det vara Svininfluensan? Eller har jag fått den där härliga magsjukan som härjat i syrrans familj?) och fick lomma hem från jobbet (Det var läskigt att köra, så sänkt var jag...) och nu börjar jag bli rejält rastlös... känner mig ganska frisk också, kanske ska försöka börja leva igen nu.

Under tiden har jag gått från att ha meningsskiljaktigheter med våra politiker när det gäller upphovsträtt och sånt till att börja vara ganska irriterad på skiten.

Så jag har skaffat "Tor" (mjukvara som låter mig gömma mig, när jag surfade in på Trönderjycken idag såg det ut som om jag satt i Tyskland) och kikat lite på Dold.se men jag tycker inte något alternativ känns riktigt bra. "Tor" slöar ner surfandet och gör att vissa saker inte funkar nåt vidare (som att skriva inlägg på den här bloggen till exempel).

Men banne mig om jag ska låta de satans IFPI-jävlarna veta vad jag gör på nätet! Nej, det kan de fetglömma. Så jag kollar vidare efter bättre alternativ, så får vi se om jag hittar något schysst. Så får jag tills vidare stänga av Tor lite då och då och ha lite tålamod resten av tiden.

Det här handlar alltså om principen att IFPI som är en intresseorganisation för privata företag i skiv- och filmbranchen har möjlighet att begära ut uppgifter om vart jag surfar om de misstänker att jag fildelar.

Och än så länge sparar de flesta internetoperatörer inte sådant data mer än ett par veckor men snart kan de bli tvungna att göra det pga en kommande lagändring.

Om datat då är värdelöst pga att vi som användare använder VPN eller tjänster som Dold.se eller mjukvara som "Tor", så är allt det där datat värdelöst, för det kan i så fall inte användas för att spåra oss.

Det här är viktigt, dels är det viktigt att göra det svårt för omoraliska företag att hävda upphovsrätt - dels genom att tvinga dem att hitta hållbara affärsmodeller, dels för att visa att vi inte vill ha någon upphovsrätt. Dessutom är det viktigt för att våra lagstiftare måste förstå att IT-revolutionen inte försvann när "IT-bubblan sprack" (en bubbla som skapades och spräcktes av börsmäklare, lysande strategi för att få börsen att gå bra men inte så bra för samhället...).

IT-revolutionen är i full gång, vare sig vi vill det eller ej. Och det gäller för både politiker och storföretag att hänga med i svängarna. Det kan man inte precis säga att de verkar ha förstått något av.

Oavsett om man tycker om Darwins teorier eller inte (det finns faktiskt tänkande människor här i Sverige som ägnar sin hjärnkapacitet åt att kritisera Darwin till förmån för den ännu sämre underbyggda kreationistiska teorin; skrämmande men sant) så kan man åtminstone konstatera att han hade en poäng med iakttagelsen att det vi människor är bäst på är att anpassa oss.

Så, politiker och storföretag: anpassa er till ett upphovsrättsfritt samhälle nu, eller bli frånåkta.


Något intressant här...

Mysig rastplats

Inga kommentarer: