27 april, 2013

Sydafrika V

Phew. Det går inte fort framåt här.

Nå, efter Krugerparken med alla miljarderna djuren bar det av mot Swaziland. Jag minns inte om jag skrivit det förut, men i Sydafrika är det så att djuren håller till i inhägnade parker och utanför de inhägnade parkerna finns det inte så mycket vilda djur.

Vilket kan te sig rätt märkligt för en Svensk.

Men det är rätt praktiskt när man har elefanter, leoparder, lejon, flodhästar och krokisar i sin fauna. För att inte tala om alla trevliga ormar.

Men, som sagt, mot Swaziland. På vägen dit stannade vi på en bro. Jag vet nu inte om den här bron ligger i Sydafrika eller Swaziland—jag minns inte på vilken sida av gränsen den ligger. Men det fanns lite djur i floden under bron.

Flodhästar och joglar. Undrar om det kan vara en Goliathäger?

Krokis.

Stor ödla.

Någonstans i Swaziland.

Ingrid idkar kommers med täljstensfigurer.
Swaziland är ett märkligt land på många sätt. Swaziland styrs av en kung. Jag tror han har tretton fruar f.n. Han är typ i min ålder. Det ordnas tydligen något slags årlig tillställning där unga flickor—jag tror de måste vara oskulder—smyckas ut och dansar för kungen. Sedan kan kungen erbjuda någon av dem att bli hans hustru. För den som blir kungens hustru väntar ett liv i ofattbar lyx och överflöd. Annars är Swaziland inget rikt land direkt, och det finns misstankar om att mycket biståndspengar hamnar i kungens egna fickor.

Men, men, säg det land som har ett perfekt statsskick.

Hotellet i Swaziland hade en bar med uteservering.
Bild: Liv Jorunn van der Toorn.
Vi åt en flerrättersmiddag på kvällen. Några ansåg att det var den bästa måltiden under resan. Ingrid och jag ansåg att maten var vällagad, men fadd. Ett mycket trevligt hotell i övrigt, men det är nog inget ställe att tillbringa någon längre tid på, om en inte är nöjd med att stanna på hotellets ägor hela tiden. Det ligger liksom på landet och det finns som inget att göra där. Eller, ja, kanske fanns det en golfbana i närheten. Men vem bryr sig om golf?

Efter en natt i Swaziland bar det av vidare till Kwazulu-Natal och St. Lucia. Nej, vi såg inget luciatåg där. Vad vi såg där? Det får du la se i nästa blogginlägg. Tudelu. :)

Inga kommentarer: