27 januari, 2012

Recension: New Spring av Robert Jordan

Det här är en novell som utspelar sig innan en serie i 14 delar börjar. Eller, det är 14 delar i den engelska utgåvan, den till svenska översatta utgåvan är än så länge 22 delar, och dessa motsvarar de 11 första delarna i den engelska.

Serien heter på engelska Wheel of Time, på svenska Sagan om Drakens återkomst.

Huvudpersonerna är dels en kvinna, Moiraine, som, i novellens början, är en "accepterad" i Vita Tornet, där Aes Sedai har sitt högkvarter. Aes Sedai är en slags häxor kan man säga, och kvinnor som vill bli Aes Sedai måste först bli noviser, sedan accepterade, och till slut kan de genomgå ett test, och när de klarar detta test blir de Aes Sedai.

Dels är det en man, Lan, som är militär befälhavare och som i bokens början kämpar i krig. När kriget tar slut korsas hans och Moiraines vägar.

I ett tidigt skede blir Moiraine och hennes vän Siuan vittnen till en spådom om att en pojke ska födas, som ska ha samma typ av magiska krafter som Aes Sedai, och som är en del av en större profetia. Så småningom åtar de sig att hitta pojken, vilket leder till förvecklingar och äventyr.

I slutet av boken anas en stor och mörk intrig, som jag gissar blir temat för serien sedan.

Boken är välskriven och använder ett relativt enkelt språk, kan rekommenderas för den som vill pröva sina vingar med engelska för första gången.

Handlingen är spännande, världen som allt utspelas i är fascinerande. Karaktärerna är intressanta. Sammantaget kan jag väl säga så här:

Jag kommer att läsa den första delen i serien.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra bok, fast jag skulle ha föreslagit att faktiskt ha börjat med seriens första bok. Det där är en "prequel" och mitt förslag är läsa den efter si sådär fem böcker i serien.

Två eller tre böcker (kanske från bok åtta och framåt) är inte lika bra som de andra, men det var störigt bara när man fick en bok var artonde månad för att de skulle skrivas. När jag läste om serien (!), så gjorde det inget.

Den sista boken i serien kommer nog i november.

/matsj

Googles utvecklare är idioter sa...

Jo jag har förstått att det finns lite olika sätt att se det där med prequels. Själv har jag en lätt autistisk syn på kronologi och då blir det prequel först. Det finns ju ganska olika sätt att se i vilken ordning böckerna om Narnia ska läsas, och det slår mig nu att det nog är därför jag ännu inte läst den serien. Men nu när jag verkar ha tagit ställning i frågan om läsordningen finns det väl inga hinder för att ta tag i den också. ;)