01 november, 2009

Lite smått och gott

1. Politik.

I dag hittade jag i min mailbox det senaste utskicket från Piratpartiet. Tänkte publicera några citat. Den som citeras är alltså Piratpartiets ledare Rick Falkvinge (och han citerar nästan George Orwell).

--- Citat 1 ---

Vad spelar det egentligen för roll, att t.ex. FRA kan koppla in sig på vilka s.k. "signalbärare" som helst och avlyssna vem som helst när som helst? Tja... jag tänkte citera ur en rätt känd bok. Jag har bara bytt ut några enstaka ord.

There was of course no way of knowing whether you were being watched at any given moment. How often, or on what system, the FRA plugged in on any individual carrier was guesswork. It was even conceivable that they watched everybody all the time. But at any rate they could plug in to your communications whenever they wanted to. You had to live -- did live, from habit that became instinct -- in the assumption that every article read, every mail sent, every date agreed to was monitored by the Government.

Citatet kommer från boken 1984. Vi har ofta använt den som skräckexempel och påpekat att den faktiskt är avsedd att vara en skräckvision av framtiden, och inte en instruktionsbok.

--- slut Citat 1 ---

Det andra citatet handlar om hur man bemöter argumentet "Den som inte har något att dölja, har heller inget att frukta":

--- Citat 2 ---

Det enklaste svaret är "Låser du dörren när du går på toaletten?". Alla vet vad som händer därinne -- men man vill helt enkelt ha det för sig själv.

Jag tänkte skriva i lite mer resonerande form idag, snarare än att komma med mina vanliga oneliners:

För det första så kan reglerna ändras. Även om du är helt okej med regelverket när den massiva övervakningsapparaten kommer på plats, så kan reglerna ändras när möjligheten plötsligt finns att övervaka alla människor. Lek med tanken att lagförslagen ovan införs, inklusive den föreslagna rätten för polisen att göra hemlig husrannsakan utan brottsmisstanke, och att Sverigedemokraterna sedan kommer i majoritetsställning i nästa val. Eller Kristdemokraterna eller varför inte Nationaldemokraterna. Hur ser Sverige ut då? Och även om det är en orimlig tanke idag, så har det hänt i andra länder. Vi är av samma kött och blod som dem.

För det andra så tolkas pusselbitar utom din kontroll. Även om du själv anser dig vit som snö, så är det inte säkert att den person eller maskin som tittar på mikroskopiska delar av ditt liv genom en hushållspappersrulle drar samma slutsatser. Stannar du på Malmskillnadsgatan i Stockholm varje fredagkväll? Då är det lätt att dra vissa slutsatser - som kanske inte har något att göra med sanningen att du besöker din gamla morfar, som bor där, att göra. Du kanske besöker en bar ofta efter jobbet - du kanske inte borde ha körkort? Att du sedan går till just den restaurangen ofta för att de har planetens bästa hjortköttbullar med lingon, ja, det är inget mönster man letar efter på Vägverkets byråkratavdelning. Blanketten har ingen kryssruta för köttbullar. Däremot ser man på pejlingsdatat från mobiltelefonen att du besöker en bar.

Det här leder till en omfattande självcensur, precis som i citatet från 1984 i början av det här brevet. Man börjar i hög grad tänka på inte bara det man gör, utan även hur det som man gör kan tolkas. Man undviker att sticka ut - man blir extra noga med att inte avvika från mönstret och rödflaggas i systemen.

För det tredje, så leder det till en brottsantydande kollektivism. Plötsligt blir du en brottsling bara för att du råkar umgås med någon som är misstänkt för ett brott. Eller åtminstone blir du behandlad som en sådan. I stort sett alla lagförslagen om “effektivisering av brottsbekämpning” handlar om att man ska få avlyssna och kränka misstänkta och deras vänner och bekanta. Plötsligt blir du tvungen att bedöma nya bekanta inte bara på grundval av vad de kan tillföra dig som person, utan också ifall de har någon onåd som kan smitta till dig på det obehagligaste sätt.

Men sist, och viktigast, är att argumentet "den som inte har något att dölja har inget att frukta" är ohederligt i grunden. Det utgår nämligen från att enda anledningen att motsätta sig övervakning är att man vill kunna göra orätt, antingen nu eller i framtiden. I själva verket är det ett djupt rotat mänskligt behov att kunna ha ett privatliv - att helt enkelt få ha vissa saker för sig själv. Det observeras enklast genom, som jag skrev, att de flesta av oss låser dörren när vi går på toaletten. Eller att vi noggrant väljer vilka delar av oss själva vi lämnar ut till vilka av våra vänner, alltefter känslomässigt avstånd till individerna. Att tränga undan den rätten till privatliv, om än bit för bit, är en mer långtgående psykologisk och känslomässig kränkning än de flesta av oss kan föreställa sig. Men tänk på det nästa gång du låser om dig på toaletten.

--- slut Citat 2 ---

2. Frukost


Så du läser fortfarande?

Vi testade idag Croissanter på burk. Det är en burk med en rulle perforerad deg som man sliter isär och rullar ihop och slänger in i ugnen. Härlig lyx! Tack för tipset syrran!

3. Dingo


För er som inte har facebook (eller bara inte ingår i min lilla lilla skara vänner där) kan jag berätta att igår fick han gå ett litet spår som hade ett par vinklar och snirklade sig lite emellan vinklarna för att hålla farten nere. Spåret gick över en väg på mittenbenet (just där var det rakt, för att det inte skulle bli för svårt med både krok och underlagsbyte).

Dingo blev väldigt intresserad av andra dofter ett par gånger men bortsett från det gick han klockrent.

Innan vi gick ut svängde vi förbi syrran och gav henne en kasse trattisar som Ingrid plockat i veckan. Efter spåret hade vi bara en bajspåse med oss så vi tog 10 min att fylla den med trattisar och åt fläskfilé med trattissås till middag.

Inga bilder idag...

Ha det!


Inga kommentarer: