18 april, 2009

Skäms, DN!

Här finns dagens ledare i DN.

Där hyllar man domen och kallar de nu dömda i Pirate Bay-rättegången för "simpla brottslingar".

Visst, lagen måste följas - men - det är för det första inte de som dömts i rättegången som är "tjuvarna", och det är löjligt att försöka hålla dem för medansvariga.

Ska järnhandlare åtalas för att, genom att ha sålt en kofot till en inbrottstjuv, ha medverkat till inbrott? Kanske ska man passa på att åtala tillverkaren också?

Om nu tjuven använt kofoten för att bryta sig in så har ju järnhandlare och tillverkare hjälpt till på ett ganska handgripligt sätt?

Om han sedan kört stöldgodset därifrån i bil så har vi en bilhandlare och en biltillverkare att åtala också! Och varför inte när vi ändå är i farten slänga med hans föräldrar, alla matproducenter som aktivt bidragit till att hålla honom vid liv, ...

Ett nederlag för rättsstaten Sverige, och detta hyllas av korkade ledarskribenter.

Dessutom visar detta att behovet av en lagändring är akut. En ledarskribent borde veta att lagens funktion i samhället är att skydda individen från övergrepp från andra individer/organisationer.

De som står för övergreppen här är skiv- och filmindustrin och deras intresseorganisationer.

Ingen människa kan moraliskt försvara tanken att en idé kan vara "hans" eller "hennes", inget företag kan moraliskt hävda att en idé är "deras".

Det går däremot utmärkt att hävda den rätten juridiskt, förutsatt att ingen annan tidigare hävdat rätten till en alltför snarlik idé.

Och vad är "alltför snarlik" i detta fall? Det bestäms i bästa fall i en nödvändigt godtycklig rättegång. Godtycke i rättegångar är inte direkt önskvärt, eller?

Om nu DN vill omhulda värderingar som frihet, demokrati och rättvisa borde man kanske lobba för en slopad upphovsrättslagstiftning i stället för att hylla den som fängslar järnhandlaren och smeden.

Lagen är till för folket. Om företag använder lagen som ursäkt för att förfölja folket måste lagen alltså anpassas för att stoppa dessa företag.

Kom in i matchen, DN!


Christer

Inga kommentarer: